انواع گردشگری در یک خط…!
از صنعت گردشگری بعنوان یک صنعت بدون دود و دایما در حال پیشرفت یاد می شود . سفر و گردشگری انواع مختلفی دارد و شناخت انواع گردشگری برای برنامهریزی در این عرصه اهمیت اساسی دارد.
در یک تقسیمبندی کلی ، گردشگری به سه نوع فرهنگی، طبیعت گردی(اکوتوریسم) و ماجراجویانه تقسیم شده است که به طور مختصر از آن به عنوان گردشگری ACE یاد میشود. (Adventure,Cultural and Ecotourism) با این حال توریسم و گردشگری بعنوان یک صنعت بسیار پویا و منعطف بطور بطور مستمر در حال توسعه و گسترش بوده و انواع دیگر گردشگری در حال افزایش است .بطور مثال گردشگری فضایی و یا گردشگری الکترونیکی و مجازی که در سالهای اخیر آغاز شده است. در مطلب پیش رو به برخی از مهمترین و متداول ترین انواع گردشگری که طی سالیان اخیر مورد توجه قرار گرفته اند را در یک الی دو خط اشاره کرده ایم که بعنوان یک واژه نامه مخنصر گردشگری نیز میتواند مورد استفاده علاقمندان قرار گیرد.
انواع گردشگری
گردشگری تفریحی : در این نوع گردشگری، گردشگری ساحلی بسیار مورد توجه است و گردشگران معمولاً برای بهرهبرداری از چهار (S)یعنی(sun, sea, sex, sand) به سواحل نقاط مختلف سفر میکنند.
گردشگری طبیعت : گستره فضایی این الگو، محیط طبیعی مثل ساحل، جنگل، کوه، کویر، غار و نظیر اینها است.
گردشگری تجاری : در سفرهایی که با هدف بازرگانی و تجارت انجام میشود.
گردشگری شهری :نواحی شهری به علت آنکه جاذبههای بسیار دارند غالباً مقاصد گردشگری مهمی محسوب میشوند.
گردشگری روستایی : در گردشگری روستایی منابع فرهنگی، طبیعی و تاریخی نواحی روستایی به عنوان کالای فرهنگی گردشگری قابل عرضهاند.
گردشگری قومی و عشایری:این نوع گردشگری به منظور مشاهده سبک زندگی افراد بومی و اقوام انجام میشود.
گردشگری مذهبی : افرادی را شامل میشود که به منظور دیدار از اماکن مقدس یا انجام دادن امور مذهبی مسافرت میکنند.
گردشگری ورزشی : شمار زیادی از میهمانان کشورهای مختلف افرادی هستند که با قصد ورزش و تمرین یا شرکت در مسابقات ورزشی، تماشای مسابقه تیمها یا بازیکنان مورد علاقهشان، یا گذراندن اردوهای ورزشی به سفر رفتهاند.
گردشگری ماجراجویانه : در هر جامعه کسانی هستند که به انجام دادن کارهای متهورانه و مخاطرهآمیز علاقه وافر دارند. برخی از این افراد با اقدام به مسافرتهای ماجراجویانه به این نیاز درونی خود پاسخ میدهند.
گردشگری جوانان:یک بخش از بازارگردشگری که افراد در سنین 18-15 و 29-25 را شامل می شود . آمار نشان می دهد که گردشگری جوانان بیش از گردشگری به شکل کلی در حال توسعه می باشد .
گردشگری كارخانه ای: بازديدها و سفرهای سازمان يافته از كارخانه ها براي ديدن اشياء ساخته شده و فرآيند كار را گويند كه ممكن است خريد از فروشگاه كارخانه را نيز برای بازديدكنندگان فراهم كند.
گردشگری سیاه : اين نوع گردشگري سفر به مناطقي كه به گونه اي با مرگ ومير، بلايا و مشكلات مرتبط است را شامل ميشود. كه شامل بازديد از مناطق جنگی، قتل و جنايت، قبرستانها و يا بازديد از مناطقي كه افراد مشهور در آنجا مرده اند را شامل مي شود كه اين نوع گردشگري بسيار وسيع و قديمي مي باشد.
گردشگری سبز: اصطلاح سفر سبز به طور کلی به اهمیت حفاظت از محیط طبیعی و فرهنگی مکان مورد بازدید می پردازد و توجه به گونه های گیاهی و جانوری، آداب و رسوم جوامع و مسائل مربوط به آنها را شامل می شود.
گردشگری جنسی : برخی از گردشگران به دیگر نقاط سفر میکنند تا بخشی از نیازها و غرایز جنسی خود را برآورده سازند.
گردشگری اجتماعی: گردشگری با مشارکت افرادی: که یا امکانات کافی در اختیار ندارند و یا به واسطه شرایط سنی، ناتوانایی جسمی و شرایط خانوادگی امکان سفر رفتن را ندارند و با در نظر گرفتن تمهیداتی مانند پرداخت یارانه، خدمات و تسهیلات ویژه، امکان سفر رفتن را برای آنها فراهم می آورند .
گردشگری سلامت : چنین سفری شامل فعالیتهای گوناگونی میشود که با هدف تأمین بهداشت و سلامت فرد یا گردشگر انجام میشود مانند مراقبت بهداشتی و گذراندن دوره نقاهت و بازپروری.
گردشگری فضایی : نوع دیگری از گردشگری مسافرت به فضا است که در سالهای اخیر آغاز شده است.
گردشگری الکترونیکی : گسترش و رواج امکانات و وسایل الکترونیکی نظیر تلویزیونها، ماهواره و اینترنت، موجب شده است تا مردم هر چه بیشتر و به راحتی با دیگر نقاط دنیا ارتباط برقرار کنند.
گردشگری مجازی: دیدار از کلیه نقاط گردشگری بصورت غیر فیزیکی اعم از مکان ها و مناظر،موزه ها و شهر ها و از طریق اپلیکیشن ها و یا بسترهای مجازی
گردشگری بیابانی :گردشگری بیابانی برای آن دسته از گردشگران که علاقه به سفر به نواحی خشک را دارند و یا رویای سفر بر کوهان شتر را در سر میپرورانند و یا قصد تحقیق در مورد خاک، و آب و هوای نواحی بیابانی را دارند اهمیت دارد.
گردشگری آموزشی و علمی و گردهمایی: این نوع گردشگریها به منظور تحقیقات یا شرکت در همایشهای علمی است.
گردشگری هنری :گردشگری هنری در پی شناخت هنرهای ملل دیگر و اقوام دیگر است .
گردشگری ادبی: به شكلي از گردشگري اطلاق مي شود كه انگيزه عمده و اصلي آن بازديد از مكان هاي ويژه اي مي باشد كه به موارد جالب در ادبيات مربوط مي شود. كه مي تواند بازديد از خانه هاي گذشته و حال نويسندگان ، اماكن واقعي يا افسا نه اي كه در ادبيات شرح داده شده اند و اماكن مربوط به شخصيت ها و رويداد هاي ادبي را شامل شود.
گردشگری سخت: اين نوع گردشگري كه نقطه مقابل گردشگري نرم و جايگزين مي باشد براي توصيف و بيان توسعه ي بدون برنامه و زياد گردشگري و با هدف توجه به مسائل اقتصادي و عدم توجه به اثرات اجتماعي ، فرهنگي و زيست محيطي مورد استفاده قرار مي گيرد.
گردشگری تاریخی : این گونه از گردشگری که گردشگری میراث نیز نامیده میشود، به بازدید از موزهها، مکانها و ابنیه تاریخی میپردازد، امروزه بخش عمدهای از گردشگری را به خود اختصاص داده است.
گردشگری فرهنگی: گردشگری فرهنگی عبارت است از مسافرت افراد از محل سکونت خود به مکانهایی که جاذبههای فرهنگی دارند. این جا به جایی به قصد کسب اطلاعات و تجارت برای ارضای نیازهای فرهنگی گردشگران انجام میشود.
گردشگری طبيعت گرا(nature tourism): اين لغت اغلب مترادف لغت اكوتوريسم هم به كار مي رود ولی دارای تفاوتهایی با اکوتوریسم میباشد . افزايش آگاهي در مورد محيط و قابليت دسترسي به نواحي دوردست باعث رشد سريع اين نوع گردشگري شده است كه عموما سفر و بازديد از طبيعت همراه با تلاش براي محفاظت از آن را شامل مي گردد. كه بازديد از جنگل هاي انبوه مناطق استوايي ، بازديد از زيستگاه هاي پستانداران و … از اين جمله مي باشند.
سافاری(Safari): اين اصطلاح سفرهاي كاملا مجهز كه افراد براي آنها آموزش و راهنمايي شده اند و آذوقه و مواد غذايي آنها از قبل تهيه شده است به منظور شكار ، اكتشاف يا تحقيقات علمي را شامل مي شود.كه در اصل به شرق آفريقا مربوط مي شود. هدف عمده و اوليه اين نوع سفرها به ندرت شكار كردن مي باشد در واقع بيشتر تماشا و عكسبرداري از حيات وحش را شامل مي شود.
زمین گردشگری(ژئوتوریسم): گردشگری با تاکید بر شناخت زمینه های فعالیت در عرصه های زمین شناسی و ژئومورفولوژی و پدیده های زمین ساختی مثل مناطق کویری و بیابانی و کوهستانی وکوهپایه ای و ساحلی
گردشگری پایدار: این واژه برای تمامی گونه های گردشگری اطلاق می شود و به عنوان مدلی از توسعه اقتصادی تعریف شده که هدف از طراحی آن این بوده تا در بلند مدت کیفیت زندگی مردم جامعه میزبان را بهبود بخشد ، تجربه ی نابی برای بازدی کننده به همراه داشته باشد .کیفیت محیط زیست را حفظ نماید واجرای آن هم بستگی به جوامع میزان و هم بازدید کنندگان دارد.
در پایان خاطرنشان می سازیم که صنعت گردشگری بنا به ماهیت پویایی و خلاق خود هر زمان انواع و زیرشاخه های جدید و مختلفی از گردشگری را به صنعت گسترده خود اضافه می کند.واژه های همچون شکم گردی،خیابانگردی،گردشگری زیر دریا و…همه نمونه هایی از این دست می باشند.
نظرات کاربران
از درج نظرات توهین آمیز و یا حاوی لینک های تبلیغاتی جلوگیری خواهد شد. از ارسال لینک در مطالب ارسالی خودداری فرمایید.