گردشگری واکسن | آیا لحظه موعود صنعت گردشگری فرا رسیده است؟
تولید واکسن کرونا جانی تازه به کالبد توریسم جهانی بخشیده اما هنوز زود است درباره تغییرات در این صنعت نظر قطعی داد.اما همه می دانند که پایانی برای خلاقیت و نوآوری در صنعت گردشگری متصور نمی باشد.
تولید واکسن کرونا. خبر خوبی که دنیا را کمی امیدوارتر کرده و برای صنعت گردشگری به سان یک معجزه. 19 آبان 1399 یا نهم نوامبر ۲۰۲۰، تاریخی است که شاید تا مدتها در یادها بماند. به محض آنکه اعلام شد که واکسن تولیدی شرکت فایزر و بیونتک در پیشگیری از بیماری کووید ۱۹ موثر است، صنعت گردشگری که مدتها بر لبه پرتگاه بحران رسیده بود، آنقدر هیجان زده شد که بلافاصله نشانههای رونق را از خود نشان داد. سهام شرکتهای هواپیمایی و کشتیرانی بالا رفت و تورگردانان و آژانسهای مسافرتی نیز افزایش جستجوی مقاصد برای رزرو در سال ۲۰۲۱ را گزارش کردهاند.
به نظر میرسد لحظه موعود صنعت گردشگری فرا رسیده و سفر و گردشگری در آیندهای نزدیک ممکن باشد. تاثیر تولید واکسن کرونا بر رونق صنعت گردشگری چندین سناریوی احتمالی دارد که در این دو پرسش آمده است: آیا شرایط سفر به پیش از دوران کرونا برمیگردد یا برای همیشه تغییر خواهد کرد؟ جواب ما این است که همهچیز به کارایی عملی واکسن و مهمتر از آن همکاری جهانی برای توزیع و واکسیناسیون سریع جمعیت بستگی دارد. این نظریهای محتاطانه اما امیدوارانه است که فعلا باید به آن چسپید.
گردشگری واکسن چیست؟
از روزی که خبر تولید واکسن کرونا منتشر شد، دستاندرکاران توریسم بینالمللی به جنب و جوش افتادهاند. این شاید مهمترین تاثیر تولید واکسن کرونا بر صنعت گردشگری باشد. در این میان برخی نیز به پیشواز رفتهاند و میخواهند از موقعیت تازه، نهایت استفاده را ببرند. در همین دو هفته مفهوم جدیدی به نام «گردشگری واکسن» نیز به ادبیات صنعت گردشگری اضافه شده و گویا گردشگران نیز از آن استقبال زیادی کردهاند. تا آنجا که یک شرکت مسافرتی هندی در شهر بمبئی به نام Gem Tours & Travel «بسته تعطیلات در ایالات متحده» را با نوید تزریق ویروس کرونا تبلیغ میکند و از گردشگرانی که مایل هستند به این کشور سفر کنند تا واکسن کرونا را دریافت کنند، پیشثبتنام میکند.
برپایه گزارش رسانهها انتظار میرود اولین مرحله واکسیناسیون کرونا در آمریکا از ۱۳ دسامبر آغاز شود با این حال شرکت مسافرتی Gem Tours & Travel در تلاش است تا مشتریهای خود را در قالب گردشگری واکسن با تورهای چهار روزه به قیمت حدود ۱۳ هزار دلار ترغیب کند که به آمریکا سفر کنند. این رقم شامل هزینه پرواز از دهلی به نیویورک و برگشت، تعرفه هتل برای سه روز و چهار شب و یک بار واکسن کووید ۱۰ است. بر اساس گزارش تایمز هند، این شرکت مسافرتی با استفاده از ترس مردم از بیماری همهگیری کرونا به افراد به صورت بالقوه این فرصت را داده تا «اولین کسانی باشند که در برابر ویروس کرونا ایمن میشوند».
حتی با توزیع واکسن نیز مردم در کوتاه مدت و میان مدت همچنان دستورالعملهای بهداشتی را در سفرهای اوقات فراغت خود رعایت میکنند. بنابراین صنعت گردشگری به سرعت سفرهای تجاری احیا نمیشود
تاثیر تاثیر تولید واکسن کرونا بر صنعت گردشگری تا آنجاست که این شرکت در تبلیغات خود چنین است: «به محض انتشار واکسن Pfizer برای فروش در آمریکا، ما آماده هستیم که برای تعداد کمی مشتریهایمان که تور ما را خریداری کردهاند، واکسیناسیون انجام دهیم.» در بیانیهای هم که شرکت Gem Tours & Travel درباره گردشگری واکسن منتشر کرده، آمده که به محض صدور اجازه فروش رسمی به غیرآمریکاییها، کسانی که در قالب گردشگری واکسن به ایالات متحده سفر کردهاند، در نوبت دریافت واکسن قرار میگیرند.
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: امیدواری به بهبود سریعتر
موفقیتآمیز بودن تولید واکسن کرونا امید به بهبود سریع صنعت گردشگری را دوچندان کرده است. چالشهای همهگیری ویروس کرونا و اثرات زیانبار آن مدتهاست اقتصاد جهانی را فلج کرده است. به طور خاص، انتظار میرود تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری مزیتی قابل توجه برای این صنعت ایجاد کند. صنعتی که متاثر از بستهشدن مرزها، اعمال محدودیتهای سفر و اقدامات دولتها در زمینه قرنطینه و حفظ فاصلهگذاری، آسیب زیادی دیده است. اگرچه در اواسط سال تا حدودی دامنه بحرانی تاحدودی فروکاست، هماکنون بسیاری از کشورها و مناطق جهان شاهد دومین موج شیوع ویروس کرونا هستند که خود منجر به بازگرداندن محدودیتها شده است.
سازمان همکاری اقتصادی و توسعه با نشان دادن میزان تاثیر بیماری کووید ۱۹ بر جریان جهانی سفر، پیشبینی کرده اقتصاد گردشگری بینالمللی امسال ۸۰ درصد کوچکتر شود. این انقباض صنعت گردشگری به ویژه اثرات قابل توجهی بر بازارهای نوظهوری که بخش اعظم تولید ناخالص داخلی خود را از گردشگری میگیرند، گذاشته است. به عنوان نمونه، گردشگری ۱۱ درصد از تولید ناخالص داخلی در تایلند، ۹ درصد در فیلیپین، ۸ در مراکش و ۷ درصد در تونس را تشکیل میدهد. برآوردهای دیگر نیز میگویند شاید چندین سال طول بکشد که صنعت گردشگری طور کامل بهبود یابد. موسسه مککینزی تخمین میزند که درآمد جهانی گردشگری تا سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ به سطح ۲۰۱۹ باز نخواهد گشت.
در دسترس بودن واکسن به این معناست که جابجایی و تجارت بیشتر ممکن میشود. مقامهای سیاسی کشورها و همینطور ناظران نیز امیدوارند بازگشت صنعت گردشگری به شرایط عادی سریعتر از پیشبینیها ممکن شود. برخی در این خوشبینیشان به تجربه چین را اشاره میکنند که از زمانی که موفق به کنترل میزان شیوع عفونت شده، ترافیک هوایی آن به ۹۰ درصد سطح قبل از همهگیری بازگشته است. اما آیا همهچیز به همین سادگی است؟
چالش حمل و نقل واکسن
در حالی که تولید واکسن و تورم جستوجوها و افزایش قیمت سهام بازیگران کلیدی صنعت سفر و گردشگری سه فاکتور کلیدی در هرگونه تحلیل درباره شروع به کار مجدد صنعت گردشگری است، Aileen Clemente، مدیرعامل شرکت فیلیپینی Rajah Travel Corporation، میگوید که اقدامات دیگری نیز برای احیای صنعت گرشگری و بهبودی آن لازم است: «من معتقدم که اولویت اصلی صنعت جهانی توریسم این است مردم و دولتها اطمینان خاطر داشته باشند که تستهای شناسایی بیماران و برنامههای ردیابی تماس قبل از واکسیناسیون به خوبی امکانپذیر و در دسترس باشد.» کلمنته میافزاید: «همانطور که همه ما میدانیم، واکسنها مدتی طول خواهد کشید تا در تمام نقاط جهان توزیع شوند، بنابراین برنامههای قبل و بعد از واکسن باید به طور همزمان باید پیش برده شوند.»
از این به بعد یک گواهینامه رسمی آنلاین یا کاغذی خواهیم داشت که نشان میدهد مسافران در یک کلینیک معتبر و واکسینه شدهاند.بدون تردید بیشتر کشورهایی که دارای جمعیت آسیبپذیر یا مسنتر هستند، گواهینامه تزریق واکسن را اجباری خواهند کرد
یکی دیگر از عواملی که میتواند روند بهبودی رکود حاکم بر اقتصاد جهانی و احیای صنعت گردشگری را کند و اوضاع را پیچیدهتر کند، مشکل بالقوه حمل ایمن واکسن است. همین حالا هم شرکتهای فایزر و بیونتک گفتهاند واکسنهای تولیدیشان باید در دمای بسیار پایین و منفی ۸۰ درجه سانتیگراد ذخیره شود و مدرنا هم منفی ۲۰ درجه سانتیگراد را دمایی امن برای حمل و نقل و نگهداری واکسن تولیدیاش اعلام کرده است. هرچند محققان دانشگاه آکسفورد گفتهاند واکسن آنها را میتوان در دمای معمولی یخچال نگهداری کرد. یکی از مهمترین چالشها، امکانات و زیرساختهای ذخیرهسازی فوقِ سرد در کشورهای کمتر توسعهیافته است که نگرانیها را دو چندان میکند.
این موضوع البته فرصتهایی را نیز برای برخی زنجیرههای صنعت گردشگری فراهم کرده است. شرکت تدارکاتی کویتی Agility Public Warehousing در حال مذاکره با دولتها و تولیدکنندگان واکسن برای کمک به توزیع آنها پس از در دسترس قرار گرفتن است. این شرکت که دارای یک شبکه لجستیکی گسترده است و ۱۲۰ کشور جهان را پوشش میدهد، گفته در بسیاری از بازارهای نوظهور قابلیت ذخیرهسازی سرد را دارد.
بازگشت به حالت عادی زمانبر است
گذشته از حمل و نقل این سوال اساسی هم وجود دارد که آیا اوضاع اقتصادی و اجتماعی بحران همهگیری ویروس کرونا ممکن است احیای صنعت گردشگری را به تاخیر بیندازد؟ Thurane Aung مدیرعامل شرکت Dagon International معتقد است حتی با توزیع واکسن نیز مردم در کوتاه مدت و میان مدت همچنان دستورالعملهای بهداشتی را در سفرهای اوقات فراغت خود رعایت میکنند. او از جمله کسانی است که معتقد است صنعت گردشگری به سرعت سفرهای تجاری احیا نمیشود.
این دیدگاه منطقی ساده دارد: شیوع ویروس کرونا علاوه بر اثرگذاری بر اقتصاد کلان، در سطح خرد نیز فشارهای زیادی بر دخل و خرج خانوارها وارد کرده است. به همین دلیل بسیاری از شرکتها و کسب و کارهای مرتبط با صنعت توریسم ولو اینکه سال ۲۰۲۰ با واکسیناسیون سراسری تمام شود، باز هم ترجیح میدهند ریسک نکنند و زیر ظرفیت اسمی خود به دنیای تجارت برگردند. به ویژه اینکه اغلب کسب و کارهای صنعت گردشگری همچنان چشمانتظار بستههای حمایتی دولتهایشان هستند. تورانه آونگ به وضعیت صنعت گردشگری در میانمار اشاره میکند که به گفته او با سیاستگذاری دولتی آمیختگی زیادی دارد. او با اشاره به تاثیر تولید واکسن کرونا بر صنعت گردشگری تاکید میکند: «اگر فرض را بر این بگیریم که شیوع ویروس به لطف توزیع واکسن به کنترل درآید، نجات صنعت گردشگری بدون حمایت دولت ممکن نخواهد بود.»
دیگرانی هم هستند که نظری مشابه دارند. از جمله دکتر Felicity Nicholson متخصص کلینیک مسافرتی Trailfinders در انگلیس میگوید هنوز زود است که پاسخ این سوال را بدانیم که آیا گردشگری به شرایط قبل از شروع همهگیری برمیگردد یا به کل با صنعتی دگرگون شده و متفاوت روبرو خواهیم شد. او به CNN گفته است: «فکر میکنم بازگشت به حالت عادی مسئلهای زمانبر است و باید صبور بود.» او با تاکید بر اینکه در حال حاضر سیر و سفر وضعیت چندان مساعدی ندارد، یکی از دلایل مبهم بودن آینده صنعت گردشگری را اولویتهای دولتها در واکسیناسیون میداند.
به گفته نیکلسون اگر کشورها بر چالش حمل و نقل واکسن فائق آیند، باز هم اولویت دولتها واکسیناسیون اقشار و گروههای آسیبپذیر در کارزار مقابله با ویروس کرونا اعم از پرسنل و کادرهای درمانی، سالمندان، کارگران است. او میگوید: «اگر در رقابت برای تولید واکسن برندگان مشخص شوند، توزیع آن اهمیت بیشتری دارد. به خصوص اینکه ممکن است ادعای دولتها درباره زمانبندی و سرعت واکسینه کردن گروههای مختلف مردم چندان درست از آب درنیاید.»
مقاصد سافاری به ویژه با افزایش شکار غیرقانونی در پارکهای ملی، کاهش تعداد گردشگران و وضع اقتصادی تاسفبار کسانی که در اقامتگاههای توریستی کار میکنند، به شدت آسیب دیده است
در حالتی خوشبینانه باید گفت واکسیناسیون کرونا بعید است زمانی زودتر از اوایل سال آینده کلید بخورد. این بدان معناست که کشورهایی که اقتصاد آنها مبتنی بر گردشگری است، کماکان باید دست به عصا راه بروند و احتمالا هم کوششهایشان برای جذب توریستها نتایج درخشانی در پی نخواهد داشت. به همین دلیل است که اکثر دستاندرکاران صنعت گردشگری امیدی ندارند که دستکم تا پاییز سال آینده بهبودی در صنعت گردشگری اتفاق بیفتد.
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: اجباری شدن گواهی تزریق
این تصوری باطل و خوشخیالی محض است که فکر کنیم به محض شروع برنامه واکسیناسیون سراسری، گردشگران میتوانند سوار هواپیما شوند و به مقاصد دلخواهشان سفر کنند. ظن نزدیک به یقین است که تدابیری مکمل مراقبتهای بهداشتی هم وضع خواهد شد. نیکلسون احتمال اجباری شدن گواهیهای تزریق واکسن کرونا را بالا میداند. مشابه کاری که شرکت هواپیمایی کانتاس استرالیا میخواهد آن را عملی کند. به عبارت دیگر ممکن است سفر کردن مشروط به ارائه گواهینامه بینالمللی واکسیناسیون یا پیشگیری (ICVP) شود.
کشورهایی که واکسیناسیون تب زرد را برای ورود گردشگران اجباری کردهاند یا کشورهایی که خطر ابتلا به فلج اطفال در آنها بالاست، ممکن است از این به بعد برای ورود و خروج گردشگران چنین گواهینامههایی را الزامی کنند. دکتر فلسیتی در این باره میگوید: «برداشت من این است که از این به بعد یک گواهینامه رسمی آنلاین یا کاغذی خواهیم داشت که نشان میدهد مسافران در یک کلینیک معتبر و واکسینه شدهاند. هر مقصدی میتواند چنین گواهیای را از مسافران بخواهد. ما میدانیم تبعات ابتلا به ویروس کرونا چقدر میتواند ویرانگر باشد. بنابراین بدون تردید بیشتر کشورهایی که دارای جمعیت آسیبپذیر یا مسنتر هستند، گواهینامه تزریق واکسن را اجباری خواهند کرد.»
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: جبران مافات سال ۲۰۲۰
حالا بیایید، یک گام جلوتر برویم و فرض را بر این بگیریم که مسافران واکسن کرونا را تزریق کردهاند و حتی گواهینامه آن را نیز در اختیار دارند. در این صورت چه اتفاقی میافتد؟ اپراتورهای سفر میگویند این احتمالا بهترین سفری است که گردشگران در طول عمرشان تجربه میکنند.
John Bevan مدیرعامل گروه مسافرتی Dnata است که کسب و کارهای دیگری ازجمله Travelbag ،Travel Republic و Netflight و همچنین Gold Medal را در مالکیت خود دارد. او میگوید: «از زمان اعلام خبر تولید واکسن میزان رزروها به طرز چشمگیری افزایش یافته به گونهای که میانگین رزروها ظرف یک هفته حدود ۲۰ درصد بالاتر رفته و بسیاری از کسانی که وسعشان به سفر کردن میرسد، حاضر شدهاند برای سفرهای خارجی در سال ۲۰۲۱ بیشتر هزینه کنند.»
بیوان یکی از دلایل این استقبال زایدالوصف برای سفر را شرایط متاثر از پاندمی سال ۲۰۲۰ میداند که سفر و تعطیلات را از مردم گرفت. او میگوید مردم میخواهند سال آینده جبران مافات کنند و به اصطلاح برای خودشان سنگ تمام بگذارند: «تقاضا برای سفرهای گروهی خانوادگی بیشتر شده و گردشگران نیز میخواهند در سوئیتهای شیکتر و لوکستر اقامت کنند.»
Tom Marchant، بنیانگذار اپراتور تورهای لوکس Black Tomato، نیز نظری مشابه دارد. او میگوید: «مردم به شدت تشنه سفر هستند و نمیخواهند بیش از این فرصت سفر و تجربههای آن را از دست بدهند. از همین رو تمایل دارند که اولین سفرشان بعد از ماهها امر و نهی شدن، خاص و ویژه باشد.»
تقاضا برای سفرهای غیرعادی به قدری زیاد است که در ماه اکتبر این شرکت سفرهای جدیدی موسوم به Journeys to Come را به مجموعه خدمات خود اضافه کرده است. دیدن کسوف در پاتاگونیا یا شنا با نهنگها در نیمهشبهای روشن ایسلند چیزهایی است که شاید هر کسی یکبار بخواهد آن را تجربه کند. مارچانت در این باره میگوید: «ما میخواستیم چیزی ایجاد کنیم که مردم بگویند با این سفر تمام اوقات سخت گذشتهمان به سر خواهد آمد.»
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: جابجایی مقاصد برتر
گرچه زمان اعلام خبر کشف واکسن تقریبا با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همزمان است، طبق گفتههای بیوان، بعد از پیروزی جو بایدن برندهای تجاری او رشد سه رقمی سفر به ایالات متحده را تجربه کردهاند. مالدیو و امارات متحده عربی از جمله مقاصد محبوب اروپاییانی است که برای سفر کردن در سال آینده برنامهریزی کردهاند و این بیش از همه ناشی از خوشبینی از تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری است.
به ویژه دوبی به عنوان مقصدی برتر که مسئولان این شیخنشین سخت تلاش هستند تا گردشگران را به سمت خود بکشانند. مدیرعامل گروه مسافرتی Dnata گرچه پیشبینی میکند که مقاصد حوزه کارائیب در آینده وضعیتی خوب داشته باشند، با این حال درباره استرالیا و نیوزیلند نظری متفاوت دارد و میگوید پای گردشگران بینالمللی تا سه ماهه آخر سال ۲۰۲۱ چندان به این دو کشور باز نخواهد شد.
اپراتورهای تور با توجه به تعویق سفرهای ۲۰۲۰ و نیز با استناد به دادههایی که درباره علاقه توریستها به سفر به اروپا به دست آوردهاند، به سال آینده خوشبین هستند. هرچند انتظار هم نمیرود که تا سال ۲۰۲۲ گردشگری در منطقه اروپا به شرایط عادی برگردد
مارچانت نیز میگوید که مشتریانشان به برخی مقاصد آسیایی نگاه میکنند. اگرچه او فکر میکند که سفر معمولی از کشوری به کشوری دیگر در منطقه جنوب شرق آسیا به دلیل بوروکراسیهای مربوط به تست کرونا یا گواهینامههای دریافت واکسن کرونا دستکم برای مدتی ممکن نخواهد بود. او در ابن باره میگوید: «فکر میکنم مردم به جای مسافرت به چند کشور، صرفا به چند مکان دیدنی بسنده میکنند و واقعا هم خودشان را غرق در لذت میکنند. برداشت من این است که تغییری در نحوه لذت بردن گردشگران از مکانها ایجاد میشود و این صرفا محدود به تیک زدن لیست آرزوها نیست بلکه تغییری واقعاً مثبت است.»
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: کمرمق بودن سفرهای سافاری
پیشبینی مارچانت این است که تعطیلات آخر هفته جایگین سفرهای طولانیمدت و دو هفتهای شود. با وجود این هنوز زود است که این گزاره را طرح کنیم که مسافرت و گردشگری به زودی ممکن میشود. طبق گفته Nigel Vere Nicoll، رئیس اتحادیه سفر و جهانگردی آفریقا (ATTA)، بزرگترین مشکل سفر در سال ۲۰۲۱ هیچ ارتباطی با واکسن ندارد، بلکه چالش اصلی در دسترس بودن پرواز است. ATTA نهادی تجاری برای سفر به منطقه جنوب قاره آفریقا است.
اهمیت این چالش از آن جهت است در این قسمت قاره آفریقا فقط سه مرکز اصلی بینالمللی گردشگری دارد: آدیس آبابا، نایروبی و ژوهانسبورگ. هرچند خطوط هوایی اتیوپی در حال توسعه هستند، شرکتهای هواپیمایی آفریقای جنوبی که در ژوهانسبورگ قرار دارند، در حال حاضر به مقصدی پرواز ندارند و ایرلاینهای کنیایی نیز امیدوارند دولت نقدینگی در قالب بستههای مالی کمکی به آنها تزریق کند.
وره نیکول میگوید: «ایرلاینها در این منطقه پروازهای خود را کاهش دادهاند و این رویه را عوض نمیکنند مگر اینکه اطمینان حاصل کنند که ضرر نمیکنند. چنین تغییراتی زمان میبرد.» او واکسیناسیون را گامی هیجانانگیز توصیف میکند که اولین سنگ بنای بازسازی صنعت گردشگری در منطقه جنوب آفریقا است اما در عین حال تاکید میکند که واکسیناسیون تا اواسط سال آینده امکانپذیر نخواهد بود. او همچنین احتمال اینکه کشورهای آفریقایی آسیبدیده از همهگیری ویروس کرونا شرط واکسن را برای مسافرت اجباری کنند، رد میکند.
علاوه بر اینها مقاصد سافاری به ویژه با افزایش شکار غیرقانونی در پارکهای ملی، کاهش تعداد گردشگران و وضع اقتصادی تاسفبار کسانی که در اقامتگاههای توریستی کار میکنند، به شدت آسیب دیده است. در این میان سیاستهای ممنوعیتی ناعادلانه دولت انگلیس در زمینه ممنوع کردن رفت و آمد به کشورهای آفریقایی نیز مزید بر علت شده است. با این حال ورهنیکول به آینده صنعت گردشگری در آفریقا و به ویژه سفرهای سافاری و تورهای بزرگ امیدوار است.
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: آینده مبهم اروپا
آیا مقاصدی وجود دارد که ویروس کرونا چهرهاش را خدشهدار کرده باشد که گردشگران نخواهند مدتی را در آنجا بگذرانند؟ به رغم صدرنشینی آمریکا در جدول ابتلا و مرگ و میرهای بیماری کووید ۱۹، از اطلاعات جان بیوان چنین برمیآید که گردشگران مشتاقانه میخواهند به این کشور سفر کنند. اما او فکر میکند که این میل وافر برای سفر به آمریکا بیش از همه ناشی از خوشبینی به وعدههای دولت بایدن برای کنترل بیماری است. بیوان بر این نظر است که منطقه اروپا که فعلا در کانون همهگیری قرار دارد، برای مسافران کشورهایی که بیماری را بهتر کنترل کردهاند، چندان جذاب نیست.
Tom Jenckins، مدیر عامل اتحادیه تور گردانندگان اروپا (ETOA) با این نظر مخالف است. او میگوید: «وقتی شما را از چیزی یا کاری منع میکنند، اتفاقا بیشتر وسوسه میشوید که آن کار را انجام دهید یا آن چیز ممنوعه را به دست آورید. با همین منطق اگر یک سال به اروپا نرفتهاید طبیعی است که عزمتان را برای سفر به این منطقه جزم خواهید کرد. شما هرگز اروپا را این چنین خالی از گردشگر ندیدهاید و ابدا نیز چنین قیمتهای رقابتی دیگر تکرار نخواهند شد. این تجربهای است که شاید مشابه آن را نبینید. بنابراین تقاضای نهفته اما واقعی سفر به اروپا وجود دارد.»
جنکینز میگوید: «اپراتورهای تور با توجه به تعویق سفرهای ۲۰۲۰ و نیز با استناد به دادههایی که درباره علاقه توریستها به سفر به اروپا به دست آوردهاند، به سال آینده خوشبین هستند. هرچند انتظار هم نمیرود که تا سال ۲۰۲۲ گردشگری در منطقه اروپا به شرایط عادی برگردد. بنابراین در سال آینده این قاره از آنچه در گذشته دیدهایم خالیتر خواهد بود.»
به باور او پس از واکسیناسیون سرعت و میزان تحولات در گردشگری اروپا به شرکتهای هواپیمایی بستگی دارد که پروازهایشان را از سر بگیرند و همینطور آماده بودن مقاصد گردشگری برای پذیرایی از جهانگردان. جنکینس میگوید: «شهرها نسبتاً سریع به حالت عادی زمان پیش از کرونا برمیگردند اما ممکن است به این سادگیها هم نباشد.»
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: سفر بدون لمس
حتی با وجود یک واکسن احتمالی و برخی شواهدی که درباره تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری ذکر کردیم، بسیاری معتقدند تجربه سفر از اساس تغییر کرده است. به ویژه در فرودگاهها، جایی که بیوان فکر میکند خطوط هوایی به سمت یک تجربه عمیقا سفر غیرلمسی رفتهاند. به گفته او قوانین مربوط به کرونا با جدیت در هواپیماها اعمال میشود. او پیاده شدن ردیف به ردیف مسافران از هواپیماها را یک نمونه عالی از این سختگیریها میداند.
مردم به جای مسافرت به چند کشور، صرفا به چند مکان دیدنی بسنده میکنند و واقعا هم خودشان را غرق در لذت میکنند. یعنی تغییری در نحوه لذت بردن گردشگران از مکانها ایجاد میشود و این صرفا محدود به تیک زدن لیست آرزوها نیست
بیوان همچنین بر این باور است که محدودیتهایی که برای بوفهها یا کارکنان مسئول توزیع غذا در میان مسافران وضع کردهاند تا زمانی که مردم به طور واقعی احساس راحتی کنند، به قوت خود باقی خواهد ماند. چنین احتمالی درباره حفظ فاصلهگذاری اجتماعی نیز وجود دارد. بیوان اضافه میکند: «نظر من این است که ما برای مدت طولانی بیشتر مراقب خواهیم بود. من نمیتوانم ببینم تا مدتها با افرادی که نمیشناسیم دست بدهیم یا آنها را بغل کنیم.»
تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری: انعطافپذیرتر شدن توریسم
انعطافپذیری یکی از به دردبخورترین چیزهایی است که همهگیری ویروس کرونا در اختیار ما قرار داده است. با علم به تاثیر واکسن کرونا بر صنعت گردشگری، به نظر میرسد بسیاری از پیشنهادهایی که برای سال آینده ارائه شدهاند، کاملا منعطف هستند و این روندی است که دستکم در میانمدت پابرجا خواهد ماند. برای مثال Black Tomato سیاستی جدید در پیش گرفته و برای اکثر رزروهای جدید خود حداکثر تا ۳۰ روز قبل از موعد، امکان استرداد کامل وجه را میدهد. اگرچه مارچنت مطمئن نیست این سیاست تا چه زمانی ادامهدار خواهد بود، باور دارد به هیچ عنوان هم با یک چشم بر هم زدن کنار گذاشته نمیشود.
بیوان نیز نظری مشابه دارد و انعطافپذیری را یکی از تغییرات امیدوارکننده به احیای صنعت گردشگری میداند. او میگوید: «انعطافپذیری که ایرلاینها ارائه میدهند، به این معنی است که مسافران نگرانی زیادی بابت رزروهایشان نداشته باشند.»
منبع: آگرد
در همین زمینه بخوانید:
فرمول جدید رقابت در صنعت گردشگری
نظرات کاربران
از درج نظرات توهین آمیز و یا حاوی لینک های تبلیغاتی جلوگیری خواهد شد. از ارسال لینک در مطالب ارسالی خودداری فرمایید.